Lär dig mer om BARF

Med jämna mellanrum kommer påståenden från veterinärer och hundfodertillverkare att hundägare inte kan fodra sin hund med balanserad kost på egen hand. Men en hund ska äta varierat, precis som vi, för att täcka det behov av näringsämnen som den har. Ensidig kost ger näringsbrist, precis som det gör till våra barn och till oss. När du har satt dig in i vad för slags näring din hund behöver är det inte svårt att variera den. Inte svårare än till oss själva och våra barn.

Näringsrikt och naturligt

Rå mat är inte behandlad eller tillagad. Det betyder att alla näringsämnen och viktiga enzymer som hundar behöver är kvar. Maten innehåller inga konserveringsmedel, inga konstgjorda tillsatser, inga färg- eller smakämnen. Det är bara naturligt. Kött, ben och organ. Den hundmat som säljs på Hundiagården är veterinärbesiktigat på slakteriet. Det är samma kött som du och jag skulle äta, men de delar som inte går till människoföda. Det som tas undan till djurföda kallas kategori 3 produkter. Det heter så i samma stund det bestäms att det blir djurföda. Oavsett det är en oxfilé eller nötstrupe som vi inte skulle äta. Det viktiga är att det inte är kött från antibiotikabehandlade djur eller sjuka djur. Köttet veterinärbeiktigas både före och efter slakt. En kontroll alla slakterier måste utföra.

Balanserad över tid.

Med torrfoder lärde vi oss att en hund måste ha en balanerad kost varje måltid. Precis som innehållet i torrfoder alltid innehåller "allting" vid varje mål. Men precis som för oss räcker det att maten är balanserad över tid. När hunden utfodras med rå naturlig mat behöver inte varje måltid vara balanserad och vara exakt motsvarande de värden för mineral- och näringsämnen som fastställts för hundens dagliga behov. Vi på Hundiagården kör ut BARF-kassen var 14:e dag. När din hund ätit upp maten i kassen har du fått en balans över tid. Den har fått minst tre olika köttslag, den har fått organ och ben. Du måste inte ge exaktare än så. Varje hund är en individ. Inte alla har samma behov. Inte ens torrfoder täcker alla hundars behov. Alltså är det bra att ge varierat så hunden kan ta åt sig av olika näringsämnen.

Bakterier?

Hundens magsyra är så sur att den dödar bakterier. Om hunden äter rå mat. Magsyran är mindre sur om den äter torrfoder. Dessutom har hunden så kort tarm så den hinner sällan bli sjuk av bakterier. Inte ens av salmonella. Men bakterier och salmonella är inte bra för oss. Så självklart krävs samma hygien när du hanterar hundens råa mat som när du hanterar din egen. Många har nog upplevt hur hunden "mörar" sitt eget kött eller ben genom att gräva ner det en dag eller två innan de äter den. Så har hunddjur alltid gjort. Och hundar har funnits långt före torrfodret uppfanns.

Fördelar med råfodring

Naturlig mat stärker och understödjer hundens immunförsvar varaktigt. De blir mer sällan sjuka då hundens hela immunsystem stärks. Råfodring stärker även ledband, senor och leder på ett positivt sätt. Hundar som äter rå föda utmärker sig ofta genom en vacker päls. Även pigmenteringen av pälsen förstärks. Tandsten förekommer nästan aldrig hos hundar som äter rå mat. Kött och ben ger stimulans till tandkött och håller tänder rena. Hundlukt och dålig andedräkt försvinner, inte ens hundens bajs är illaluktande som när de äter torrfoder. Och eftersom hunden tillgodogör sig maten bra blir också högarna betydligt (60-80%) mindre. Men det viktigaste av allt är kanske att du vet vad du stoppar i din hund. Det finns inga tillsatser i rå naturlig mat.

Vad ska hunden äta?

Genom att äta ben får den i sig kalcium och mineraler. Genom kött och fett får den i sig proteiner och fettsyror. Genom att äta inälvor får den i sig fettlösliga vitaminer och spårämnen. Det blod som den äter innehåller natrium. I det vilda skulle den få i sig lite vegetabilier genom bytesdjurets maginnehåll. Men vi vet inte om det har betydydese för hunden eftersom det är det är små mängder. Hunden kan äta nästan alla delar av ett djur men man brukar undvika bärande ben som är hårda. De kan dels vara svårsmälta men också skada tänderna när hunden tar i för att få sönder dem. Många hundar har sprickor i tänderna efter märgben, ofta utan hundägarens vetskap.
Man ska inte heller ge hunden äldre fågel, tex. gamla värphöns. Benen är hårda och splittras lätt vilket gör dem vassa. Tarmar ger man inte, få vilda djur äter tarmarna från sina bytesdjur.

Hur mycket?

En vuxen hund brukar man rekommendera att äta ca 2 % av sin kroppsvikt, men små hundar kan äta 2-4% och riktigt stora kan äta 1-2% av sin kroppsvikt. Det är lätt att se på hunden om den går upp i vikt och blir fet eller om den är för tunn och behöver mer. En hund som äter rå mat är fastare i kroppen än hundar som äter torrfoder, i regel. En bra regel är tex 80% kött och ben, 10% grönsaker och frukt (där grönsaker utgör den större delen) och 10% inälvor. Eftersom hundar inte måste ha grönsaker så kan man ge mer av kött/ben istället om man väljer det. För den unga hunden mellan 6-12 månader kan man räkna på 5% av kroppsvikten. Och för valpar under 6 månader ca 10% av kroppsvikten.

Kalciumbehov

En vuxen hund behöver ca 50 mg  kalcium per kilo kroppsvikt och dag. Förut har det rekommenderats att hunden ska ha 100 mg per kilo kroppsvikt, men rekommendationerna har nu ändrats till 50 mg. Men det kan vara bra att ge lite extra av ben. Det är inte alltid hela benet äts upp och ibland är det så köttiga ben att det är svårt att bedöma mängden ben.
Kalciumbehov genom äggskal
100 gram pulveriserat äggskal innehåller ca 33 000 mg kalcium. Alltså 33 gram kalcium. En tsk är ca 5 gram och innehåller 1600 mg kalcium.
Kalciumkarbonat eller kalciumcitrat?
Kalciumcitrat är organiskt och hunden kan tillgodogöra sig den bättre än kalciumkarbonatet men eftersom det lagras i kroppen är det svårare att dosera. Kalciumkarbonat kommer ut på naturlig väg och är alltså riskfri (frånsett att för mycket kan ge förstoppning, som all kalk kan ge). 15 ml kalciumkarbonat ger ca 5 g kalcium. Kalciumkarbonat innehåller ca 40% kalcium.
Naturlig kalk överdoseras alltså inte. Det kommer ut den naturliga vägen. De flesta torrfoder har mjölksyrad kalk, där balansen blir mer känslig eftersom inget överskott av kalk kommer ut utan lagras i kroppen. Ett överskott av kalk är inte att rekommendera, det ska vara en balans mellan kalcium och fosfor. Kött tillför fosfor. Fosfor måste i kroppen balanseras upp av kalk. Om hunden inte får kalk tas den mängden kalk som motsvarar fosforhalten från skelettet istället. Det är förstås inte bra. Kalk ska tillföras i något större mängd än fosfor. Kalk finns även i gröna bladgrönsaker tex. men inte i tillräcklig mängd. Så hundar måste ha ben eller kalktillskott när de äter rå naturlig föda.